“Arwah suka bantu orang”- KepaIa Ditemukan Tidak Sempurna, Mngsa Dibaham Buaya Ketika Balik Dari Masjid

Tubuh Ditemukan Tidak Sempurna

Setelah 3 hari pencarian, pasukan anggota BaIai B0mba dan PenyeIamat Sandakan akhirnya menemukan kepala seorang mangsa lelaki berumur 50 tahun yang hilang dipercayai diser4ng dan dib4ham buaya ketika cuba menyeberang Sungai Seguntor, dekat Taman Kenari di sini, Jumaat lalu.

Gambar : Vitaminbae

Jabatan B0mba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) dalam kenyataan berkata kepala mngsa ditemukan pasukan mencari dan menyeIamat pada 7.30 pagi, dalam keadaan tidak sempurna kira-kira 300 meter dari lokasi kejadian.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Abdul Fuad Abdul Malek, berkata pihaknya menerima lap0ran mengenai kehiIangan seorang lelaki dewasa hanya dikenali sebagai Abdul, disyaki dib4ham buaya pada kira-kira 6 petang Jumaat di sungai kawasan setinggan itu.

“Mngsa dikatakan menaiki rakit yang diperbuat daripada buluh cuba menyeberangi sungai untuk ke rumahnya yang terletak 100 meter dari tebing sungai.

“Ketika sedang menyeberangi sungai, mangsa disyaki disambar oleh seekor buaya dan sempat menj3rit meminta tolong, namun hilang daripada pandangan saksi,” katanya.

Kejadian berlaku kira-kira jam 8.50 malam, ketika mngsa berusia 50 tahun menaiki rakit menyeberangi sungai terbabit.

Gambar: Vitaminbae

Dimaklumkan saksi kejadian, mngsa sedang dalam perjalanan pulang dari masjid Taman Kenari.

“Mngsa dilaporkan menyeberangi sungai lebih kurang 20 meter menggunakan rakit berukuran empat meter persegi yang dibuat sendiri untuk sampai ke rumahnya.

“Namun, mngsa dilaporkan tiba-tiba hilang dikhuatiri disambar buaya,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Jimmy berkata, anggota b0mba kemudiannya membuat pencarian dengan berjalan di sepanjang tebing sungai sebagai tindakan awal.

“Pencarian dengan menggunakan bot belum berjaya dijalankan, berikutan kekangan seperti tiada tempat untuk menurunkan bot dan keadaan sungai yang cetek serta keadaan terlalu gelap.

Kepala m4ngsa akhirnya ditemukan pasukan mencari dan menyeIamat beberapa hari kemudian iaitu pada 11 September, dalam keadaan tidak sempurna kira-kira 300 meter dari lokasi kejadian.

K3s itu diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

Setelah pemergiannya, kebaikan-kebaikan arw4h perlahan-lahan tersebar.

Ketika hayatnya, dia tidak pernah lokek menghulurkan bantuan kepada penduduk sekitar yang memerlukan khidmatnya. Selain itu, dia juga selalu menyumbangkan tenaganya untuk turun padang membersihkan masjid di sana.

Menurut Tim Kemanusiaan ( Vitaminbae), yang pernah menjalankan misi di Sandakan yang bertempat di kampung arw4h, mngsa merupakan antara tulang belakang yang banyak membantu memastikan perjalanan penyerahan bantuan kepada penduduk kampung berjalan dengan lancar dan selamat.

Gambar kenangan ketika arw4h menyertai misi kemanusiaan bersama Vitaminbae:

Arwah mengawal keselamatan tim sukarelawan ketika menaiki rakit buatannya untuk menyeberang sungai.. Gambar : Vitaminbae
Arwah membantu tim menaiki rakit.. Gambar : Vitaminbae

Pemergian 4rwah sangat dirasai oleh ramai orang terutamanya penduduk di kampungnya..

Sama-samalah kita doakan buat arwah, semoga rohnya tenang di sisi yang Esa..

Sumber : Berita Harian, Vitaminbae

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.