Angkara Khia’nat, Satu Keluarga Berputih Mata 8 Tan Ikan Air Tawar Mati’

Satu Keluarga Berputih Mata 8 Tan Ikan Air Tawar Mati’

LIPIS: Sebuah kolam memancing di Kampung Salak, Merapoh, di sini, menanggung kerugi4n selepas kira-kira lapan tan ikan air tawar m4ti, awal pagi Rabu.

Kejadian disedari pengurus kolam, Raja Noor Ezmie Alil Raja Noor Ezam, 24 tahun, pada jam 7.30 pagi ketika dia mahu memulakan operasi di kolamnya.

“Masa sampai di kolam semalam, saya tengok banyak ikan dah timbul (m4ti). Hari ini bertambah banyak. Malah, bau bu suk sudah memenuhi persekitaran kawasan kolam dengan bngkai ikan.

“Paling terkiIan, pelbagai jenis ikan air tawar termasuk patin, rohu, jelawat dan tilapia yang berat dalam anggaran lima kilogram ke atas, tidak dapat diseIamatkan,” katanya kepada Astro AWANI di sini semalam.

Raja Noor Ezmie berkata, insiden tersebut kali pertama berlaku sejak kolam terbabit beroperasi dua tahun lalu.

Sebahagian ikan air tawar yang m4ti di sebuah kolam memancing di Kampung Salak, Merapoh, Lipis, pada Rabu dan Khamis. – Foto Astro AWANI

Menurutnya, kolam berkenaan sering menjadi tumpuan kaki pancing yang datang dari sekitar Lipis dan Gua Musang, Kelantan.

“Kami terpaksa berputih mata kerana banyak kerugia4n terpaksa ditanggung termasuk dari segi wang ringgit, benih ikan dan makanan. Kos kerugi4n melebihi RM60,000.

“Laporan polis telah dibuat dan sampel air telah diambil oleh jabatan berkaitan untuk sias4tan,” katanya.

Posting yang tular :

Disebabkan perbuatan khi4nat, tiada apa yang tinggal dari sebidang tanah pusaka yang kami sekeluarga usahakan, musn4h sekelip mata disebabkan sikap manusia yang d3ngki melihat kejayaan orang lain.

Adat berniaga hampir 2 tahun beroperasi kami sekeluarga hanya mampu mengalirkan air mata melihat bangkai-bangk4i ikan. Mungkin rezeki kami sekeluaga sampai disini.

Buat Ibu kami banyak-banyak bersabar, pengorb4nan-Mu terlalu besar untuk kolam yang juga sumber pendapatan-Mu semoga Allah hadirkan meraka yg ingin membantu-Mu

Kredit : Kolam pancing tok king

Gambar :

Sumber : Facebook, Astro Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published.