Sebabkan Letus4n Terbesar Di Bumi 1,800 Tahun Lalu, Saintis Kesan 700 Gempa’ Di Bawah Tasik Taupo

Saintis Kesan 700 Gemp4 Kecil Di Bawah Tasik Taupo

Saintis New Zealand pada Selasa (20 September) meningkatkan tahap 4maran bagi gunung berapi di bawah tasik terbesar di negara itu, yang menyebabkan Ietusan terbesar di bumi dalam tempoh 5,000 tahun lalu dengan kali terakhir meIetus kira-kira 1,800 tahun lalu. lapor CNA.

Dalam satu kenyataan, agensi geologi GeoNet berkata, ia telah mengesan hampir 700 gemp4 bumi kecil di bawah Tasik Taupo, kaldera yang terbentuk oleh gunung berapi gergasi itu, dan telah menaikkan tahap am4ran gunung berapi daripada 0 kepada 1.

Sistem 4maran gunung berapi adalah berdasarkan enam tahap perg0lakan yang semakin meningkat, tetapi GeoNet menyatakan bahawa Ietusan mungkin berlaku pada mana-mana peringkat dan tahap Kerana ia mungkin tidak bergerak mengikut urutan disebabkan aktiviti boleh berubah dengan cepat.

Gunung ber4pi Taupo memuntahkan Iaharnya lebih daripada 100 kilometer padu bahan ke atmosfera apabila kali terakhir meletus sekitar 200 SM, memusn4hkan kawasan besar di tengah Pulau Utara New Zealand dalam tempoh sebelum habitasi manusia.

GeoNet berkata, letus4n itu adalah yang terbesar di planet ini dalam tempoh 5,000 tahun yang lalu dan ini adalah pertama kali ia menaikkan tahap 4maran Gunung Ber4pi Taupo itu kepada 1.

Tetapi ini bukan kali pertama ia berlaku dan Ietusan masih kekal sangat rendah.

“Gemp4 bumi dan perubahan bentuk boleh berterusan untuk beberapa minggu atau bulan akan datang,” kata kenyataan GeoNet.

Gunung Ber4pi Taupo
Gambar: SiakapkeIi

New Zealand melintasi sempadan antara plat tektonik Pasifik dan Australia yang mempunyai gunung ber4pi dan gemp4 bumi yang ketara.

Pada tahun 2019, Pulau Putih atau dikenali sebagai Whakaari, secara tiba-tiba meIetus memuntahkan wap dan abu. Letus4n itu telah meng0rbankan 22 orang dan menceder4kan 25 orang yang kebanyakannya merupakan pelancong.

Sumber: CNA

Leave a Reply

Your email address will not be published.