13 Hari Ucap Kalimah Syahadah Di Katil H0spital, Akhirnya Gadis Ini Pergi Jua

Insan terpilih. Seorang gadis muda ini sempat mengucapkan dua kalimah syahadah di hujung hayatnya.

“Sudah lama anak berminat dengan Islam, tetapi hasrat itu tertangguh sebaik dia dimasukkan ke h0spital kerana menjalani rawa,tan akibat peny4kit SLE (auto imun) sejak sebulan lalu,” kata ibunya, Hanna Zulaikha Abdullah, 51.

Hanna Zulaikha berkata, dia terlebih dahulu memeluk agama Islam di Pusat Dakwah Islamiah, Paroi, pada 3 Ogos lalu.

Sementara, anak perempuannya, Fatimah Abdullah, 25, memeluk agama Islam pada 8 September lalu, ketika menerima rawatan di H0spital Tuanku Ja’afar (HTJ), Seremban.

Sendiri Pilih Nama Fatimah

“Arwah sendiri memilih nama Fatimah sebaik mengucapkan dua kalimah syahadah di katil h0spital baru-baru ini.

“Wajahnya nampak ceria dan dia memberitahu jiwanya terasa tenang seolah-olah baru dilahirkan walaupun ketika itu sedang s4kit,” katanya ketika ditemui selepas pengebu,mian anaknya di Tanah Perku,buran Islam Ainsdale, Seremban, semalam.

Hanna Zulaikha berkata, walaupun sed.ih dengan pemergian anaknya pada 20 September lalu, namun dia bersyukur kerana Fatimah ‘pergi’ selepas memeluk agama Islam.

Ketika N4zak, Sempat Sebut Nama Allah Dengan Jelas

“Ketika n4zak, arwah anak sempat menyebut nama Allah dengan terang yang membuatkan saya benar-benar terha,ru,” katanya.

Menurutnya, dia berterima kasih kepada pihak Pusat Dakwah Islamiah, Paroi yang membantu menguruskan pengebu,mian arwah anaknya, Fatimah.

Katanya, jen4zah anaknya baru dapat dikebu,mikan semalam, 22 September, kerana perlu melalui pelbagai pr0sedur perubatan, selain perlu disahkan bebas Cvd.

Sementara itu, petugas pengurusan saudara baru, Pusat Dakwah Islamiah, Paroi, Fathiah Doris Abdullah berkata, dia dihubungi ibu arwah memaklumkan anaknya yang sedang menerima rawatan di h0spital ingin memeluk agama Islam.

“Saya bersama rakan pejabat terus ke h0spital untuk menunaikan hasrat arwah,” katanya.

Sungguh, hidayah itu milik Allah SWT, beruntunglah mereka yang mendapatnya dan menyambutnya. Semoga Allahyarhamah ditempatkan orang-orang soleh, mukmin dan mulia. Aamiin.

Sumber : Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *