Wanita Jurubahasa Bebas, 2 Beradik Berdepan Hkuman G4ntung

Yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran. Semuanya sudah terbongkar. Dend4m yang merugikan diri, huku,man berat pun menanti.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan satu berita tentang seorang isteri yang den.dam dengan suaminya tergamak merancang plot pembnuhan bersama 3 lelaki lain hingga menyebabkan lebih 14 tik4man terhadap mangsa, si suami.

Chow Tiam Hee. Sumber : Therakyatpost

Bagaimanapun, tembelang mereka pe,cah, semua sus,pek ditahan. Akhirnya hari ini, semua dihadapkan ke muka pengadilan.

Seorang wanita, Leong Eng Eng, 37, dihadapkan ke Mahkamah Majistret Klang, hari ini atas pertu,duhan membnuh suaminya,  Chow Tiam Hee, 41, dalam satu kejadian r0mpakan pal,su di Taman Anika Baru, Sungai Udang, minggu lalu.

Bagaimanapun, tiada sebarang pengakuan direkodkan daripada tertud,uh selepas pertu,duhan dibacakan di hadapan Majistret Noorjidah Mohd Jusan.

Turut didakwa adalah 3 lelaki termasuk 2 beradik iaitu Lim Yon Hay, 36; Lim Yon Loon, 31, dan Mok Kum Loon, 37.

Jurubahasa Bebas Dan 2 Beradik Berdepan Huku,man Gan,tung

Mengikut kertas pertu,duhan, wanita berkenaan yang juga jurubahasa bebas bersama pasangan adik beradik itu didakwa membnuh dengan mengakibatkan kem4tian Chow Tiam Hee.

Justeru ketiga-tiga tertu.duh didakwa melakukan kesalahan mengikut S3ksyen 302 Kanun Kes3ksaan yang dibacakan bersama dengan S3ksyen 34 Kanun yang sama yang membawa huku.man g4ntung sampai m4ti jika sabit kesalahan.

Manakala, Mok didakwa bersubahat membantu Eng Eng bersama 2 beradik berkenaan untuk membnuh mangsa dan melakukan kesalahan yang boleh dihukum mengikut S3ksyen 109 Kanun Kes3ksaan dibaca bersama S3ksyen 302 Kanun Kes3ksaan.

Perbuatan itu dilakukan di sebuah rumah di Taman Anika Baru, Sungai Udang, Klang antara jam 1.20 pagi hingga 1.40 pagi, 15 September lalu.

Pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Asnawi Abu Hanipah tidak menawarkan sebarang ikat jamin terhadap semua tertu,duh.

Peguam Memohon Jaminan, Tertu,duh Penjaga Tunggal 2 Anak Kecil

Bagaimanapun, peguam yang mewakili Eng Eng, Jarrett Ong memohon jaminan bagi anak guamnya dengan alasan tertu,duh adalah penjaga tunggal 2 anak yang berusia 5 dan 7 tahun selain memberi kerjasama baik dengan polis.

Mahkamah menolak permohonan itu dan menetapkan sebutan kes pada 21 November depan.

2 lagi tertu,duh iaitu Yon Loon dan Kum Loon masing-masing diwakili peguam Ethan Tan dan V Ayasamy.

Hendak menyesal sudah tak berguna. Nasi sudah menjadi bubur. Suami isteri di luar sana, ambillah iktibar. Walau benci sekali pun dengan pasangan, sudah tiada cinta dan kasih, janganlah bertindak mengikut nafsu haiwani yang merugikan diri sendiri.

Sumber : Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published.