“Kami Ingin Pulang!”- Jadi M4ngsa Perh4mbaan Moden, Wanita Melayu Islam Dipksa MeI*cur, Makan D4ging B*bi!

Niat murni rakyat negara ini mencari rezeki di luar negara bertukar episod ng3ri kerana bukan sahaja j4sad mereka terkurung dan dipaksa bekerja, malah turut dis3ksa dengan kej4m jika tidak menepati piawaian sindik3t penipuan kerja.

Malah, lebih menyedihkan apabila ada mngsa wanita beragama Islam yang ditipu dip4ksa tidur dengan lelaki beramai-ramai, dicabuI selain menjamah makanan berlaukkan daging babi.

Jika mereka tidak menepati prestasi diharapkan, mereka berdepan huku man sehingga ada dalam kalangan wanita dijual kepada sindik3t lain untuk dijadikan peIacur.

Selain itu, ada yang dibeIasah dan direnjat dengan elektrik, dip4ksa kurus untuk menjadi peIacur, malah 0rgan turut diambil sindiket bagi jualan di pasaran geIap.

Lebih maIang ada yang terbunuh ketika dis3ksa sebelum m4yat dicampak dan dibiar tanpa ahli keluarga mengetahui nasib mereka.

PENGADU menceritakan kisahnya kepada Hishamuddin.

Itu penderit4an rakyat negara ini yang menjadi m4ngsa penipu4n pekerjaan apabila terkandas di Kemboja, Laos dan Myanmar selepas terpedaya dengan tawaran gaji lumayan diberi sindik3t.

Mngsa yang mahu dikenali sebagai Elyn, 30-an, ketika menceritakan pengalamannya kepada Setiausaha Agung Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (MHO) Datuk Hishamuddin Hashim berkata, ketika di Kemboja, dia dip4ksa tidur bersama ramai lelaki dengan berpakaian seksi hanya kerana tidak mencapai sasaran dikehendaki.

Katanya, kejadian berlaku empat bulan lalu ketika dia dip4ksa menjadi sc4mmer oleh sindiket yang menawarkannya kerja dengan gaji lumayan di syarikat berkaitan komunikasi.

Menurutnya, ketika itu dia berasakan sudah tiada masa depan lagi kerana apa-apa sahaja boleh berlaku ke atas dirinya yang sebelum itu ditempatkan bersama mngsa wanita lain.

Sementara itu, Hishamuddin berkata, pihaknya menerima banyak 4duan daripada keluarga meminta pihaknya menyeIamatkan anak mereka terkandas di sana.

“Ada satu k3s di mana lelaki itu sebelum ini bekerja dengan syarikat teknologi maklumat di Dubai namun apabila syarikat ditutup, dia ditawar sindik3t kononnya untuk bekerja dalam bidang sama di Thailand dengan tawaran gaji lebih lumayan.

“Namun apabila tiba di Chiang Mai, Thailand, lelaki terbabit diku rung sebelum dibawa pihak sindik3t ke La0s dan dip4ksa bekerja sebagai sc4mmer,” katanya.

Menurutnya, jika enggan, lelaki itu dis3ksa, malah jika hasil kerja tidak memu4skan, dia turut dibeIasah ahli sindik3t.

“Seorang lagi mngsa sehingga kini tidak dapat dihubungi ahli keluarga selepas pergi ke Dubai untuk bekerja.

“Mngsa berasal dari Labuan, Sabah ke Dubai untuk bekerja, namun hanya dapat berkomunikasi dengan keluarganya sebulan sahaja,” katanya.

Berkongsi cerita mengenai seorang mngsa yang terselamat, Hishamuddin berkata, lelaki terbabit mendedahkan dia diajak rakannya bekerja di luar negara dengan tawaran gaji ASD$1,100 (RM4,991).

“Rakannya itu mendkwa mereka akan bekerja dengan aplikasi pelaburan f0rex dan apabila tiba di sempadan Vietnam, dia dipksa bekerja sebagai sc4mmer.

“Dia turut memberitahu dis3ksa dan dipukuI, malah tiga jarinya hampir putus, hidung berd4rah, mata leb4m dan kepala bengk4k sehingga sukar untuk tidur,” katanya.

Menurutnya, lelaki terbabit bagaimanapun berjaya menyel4matkan diri dan pergi ke kedutaan Malaysia di sana sebelum dibawa pulang ke negara ini.

“Sindik3t ini melihat kebolehan mngsa untuk mencari sasaran menipu di mana jika orang negara ini, sas4rannya rakyat di negara ini dan jika fasih bahasa lain, mereka akan menyasarkan mngsa pnipuan di negara terbabit,” katanya.

Beliau berkata, MHO berterima kasih kepada kerajaan kerana mengambil tind4kan dan berharap kerjasama melalui Asean atau Asean+3 dapat menamatkan penind4san dilakukan.

“Kita sebenarnya lewat apabila ada kem4tian direk0dkan dan tidak tahu berapa ramai menjadi mngsa perh4mbaan m0den ini,” katanya.

Kementerian Luar dalam kenyataannya pada 21 September lalu memaklumkan 301 lap0ran membabitkan sindik3t penipuan pekerjaan di luar negara diterima dengan m4ngsa dikatakan berada di Kemboja, Laos, Myanmar dan Thailand.

Daripada jumlah itu, seramai 168 orang berjaya diseIamatkan dan pulang ke tanah air manakala 34 orang ditahan di depoh tah4nan imigresen dan baki 99 orang lagi masih dikesan oleh pihak berku4sa negara berkenaan.

Harap dua anak pulang

Kuala Lumpur: “Saya masih berharap dua anak saya dapat pulang dengan seIamat kerana sedih memikirkan nasibnya yang dis3ksa di sana malah turut direnj4t dengan elektrik oleh sindik4t terbabit,” kata seorang ibu mengharapkan dua anaknya dapat pulang dengan ke pangkuan keluarga.

Anak lelaki berusia 16 dan 30 tahun sebelum ini bekerja sebagai tukang masak di negara ini namun tertarik hendak ke Myanmar selepas ditawarkan gaji lumayan jika bekerja sebagai tukang masak di sana.

Wanita terbabit yang mahu dikenali sebagai Amy, 56, berkata, apabila anaknya ke sana mereka diku rung dan dip4ksa bekerja sebagai sc4mmer.

“Anak saya yang menghubungi saya secara sembunyi turut memberitahu dis3ksa dengan renj4tan elektrik, selain d4rah diambil kemungkinan org4nnya akan diambil untuk dijual,” katanya.

Semoga dengan adanya kerjasama melalui Asean atau Asean+3 dapat menamatkan penind4san yang dilakukan di negara terbabit.

Sumber : Hmetro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *