Hantar Adik Ke Madrasah Untuk Rawatan, Namun Ini Yang Terjadi

Tidak berdaftar dengan Agensi Antida,dah Kebangsaan (AADK), sebuah madrasah yang menjalankan proses pemulihan dan perlindungan bagi mereka yang terbabit aktiviti d4dah didakwa melakukan aktiviti pemulihan ala milit4n.

Penghuni madrasah itu antaranya terdiri daripada mereka yang mengalami gang.guan dan masalah d4dah.

Kejadian de.ra pelatih, Hariz, 20 yang didakwa berlaku di Madrasah As-Solihin yang terletak di Shah Alam itu terbongkar selepas keluarganya mahu menghantar kek dan makanan untuk semua penghuni di pusat tersebut yang ketika itu seramai 150 orang.

Kes tersebut menjadi tular di media sosial setelah ahli keluarga mangsa, Hafiz Ayub berkongsi kronologi panjang kes itu di laman Twitter.

Paksa Bayar RM11,970 Untuk Keluarkan Mangsa

Malahan, ketika usaha untuk mengeluarkan mang.sa dari pusat tersebut berlangsung dalam suasana penuh dram.atik apabila pihak pengurusan sukar memberi kerjasama, malah keluarga terbabit dipaksa membayar RM11,970 sebagai pampasan ke­rana melang.gar syarat.

Abang kepada seorang mang.sa, Hafiz Ayub berkata, pada awalnya keluarga tidak mengesyaki apa-apa kejadian sehingga pada hari lahir adiknya.

“Kami amat terke.jut melihat keadaan adik yang telah kurus, susut badan dan hitam ren.tung seperti kena jemur di tengah panas te.rik. Ketika dia masuk ke madrasah itu, beratnya 100 kilogram, tapi susut 20 kilogram dalam tempoh beberapa bulan.

Ibu mang,sa menunjukkan kesan de.ra anaknya pada Jumaat

“Kami dah mula rasa tak sedap hati. Pada awal Muharam, kami hantar lagi sumbangan makanan dengan harapan dapat berjumpa adik, namun warden tidak membenarkan dengan alasan kami menggang.gu rawatan,” katanya.

“Mereka tidak membenarkan adik saya dikeluarkan, mereka minta pampasan sebanyak RM11,970 untuk keluarkan kerana kami dah lang.gar perjanjian. Kami membuat laporan p0lis dan polis per0nda kemudian datang pada malam itu juga.

“Keadaan jadi kec0h sewaktu kami ingin membawa adik saya ke balai polis menggunakan kereta kami, tapi mereka pula berke.ras untuk bawa adik saya menggunakan kenderaan mereka sampai menyebabkan berlaku penge.lutan,” ujarnya.

Katanya lagi, selepas adiknya yakin bahawa dia sudah selamat selepas dibawa keluar dari mad­rasah itu, baru dia ceritakan pe­ngalamannya dide.ra dan dibu.li ketika berada di sana.

Jenis Pende.raan

Antara jenis kecede.raan dan pende.raan yang didakwa dialami adalah jari kaki dise.pit menggunakan besi, manakala jari tangan pula dise.pit menggunakan penyepit besi.

Kesan pende,raan fizikal yang ditunjukkan pelajar madrasah

“Jari kaki dise.pit menggunakan buluh. Ada pelajar di situ sampai terberak kerana tidak tahan dike.pit dengan besi jerujuk buat rumah.

“Ada juga pelajar dide.ra seper­ti kepala dipu.kul dengan menggunakan besi (spanar) dan dipijak serta dihen.tak ke bucu lantai, diku.rung di dalam bilik gelap dan dipu.kul dengan te.ruk. Ditum.buk bawah rahang sehingga tidak boleh membuka mulut,” ujarnya.

Klausa Surat Aku Janji Melang.gar Prinsip Kemanusiaan

Ibu mang.sa, Zuraina mendakwa, MyKad, lesen, pasport, wang, dompet, kad bank serta barang peribadi pelatih akan disimpan pihak madrasah melainkan diminta pihak keluarga.

Surat aku janji yang ditandatangani pihak ibu bapa dan institusi tersebut menyenaraikan 13 perkara atau klausa dan kebanyakannya melang.gar prinsip kemanusiaan dan perlembagaan serta didakwa tidak sah.

“Ketika hantar anak saya itu pada waktu malam, apa rasio­nalnya pusat tersebut pegang MyKad pelajar-pelajarnya serta ada klausa yang ke-8 di bawah peraturan sama menyebut pelajar tidak dibenarkan cuti selama tempoh 3 tahun.

“Saya merasakan seperti ada yang tidak kena mengenai klausa-klausa tersebut dan membuat keputusan untuk mengambil balik anak saya daripada pusat terbabit,” ujarnya.

Tidak hanya itu, menurut Zuraina lagi, dia telah membayar yuran daftar RM 1,760 dan yuran bulanan RM 630 pada 2 akaun peribadi dengan penama individu, namun mendapat resit daripada pertubuhan madrasah, tidak selari dengan transaksi kepada 2 akaun peribadi tersebut.

Penghuni Ramai, Madrasah Padat, Diberi Makan Cili

Zuraina turut keli.ru dengan suasana di madrasah terbabit apabila mengetahui tentang jumlah penghuni yang berada di situ yang dikata berjumlah hampir 200 orang.

“Persoalannya tempat itu tidak sebesar mana, bagaimana penghuni-penghuni ini tidur. Saya ada tanya penjaga di situ dan mereka kata penghuni akan tidur bergilir-gilir.

“Terlanjur tanya anak saya, dia cakap mereka akan diberi cili dan garam kemudian makan untuk memastikan mereka tidak mengantuk,” ujarnya.

Diku.rung Dalam Bilik Hampir Sebulan

Menurut mang,sa, Hariz dalam sidang akhbar pada Jumaat lepas berkata, ia memasuki madrasah tersebut pada April lalu untuk menjalani rawatan kerana mengalami gang.guan.

“Pada mulanya memang terdapat ilmu agama yang diterapkan kepada penghuni seperti solat berjemaah dan zikir.

“Namun tidak lama kemudian pihak madrasah bertindak kasar terhadap saya tanpa sebab dengan meletakkan saya di sebuah bilik seperti pen.jara hampir sebulan,” katanya yang turut memaklumkan beberapa penghuni lain turut menjadi mang.sa pihak pengurusan madrasah tersebut.

Semua Saksi Telah Dipanggil

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten K0misioner Mohd. Iqbal Ibrahim berkata, bertindak atas laporan dibuat, pihaknya memanggil kesemua pihak yang terlibat termasuk saksi kes tersebut bagi membantu sia.satan.

“Sia.satan penuh berhubung kes ini akan diumumkan pada Isnin ini. Setakat ini, polis sudah memanggil pihak yang terlibat temasuklah penghuni madrasah untuk memberi keterangan,” katanya pada Jumaat lepas.

Bu,li, R0tan, De,ra Bukan Pendekatan AADK

Menurut AADK, isu pena.gih dibu.li, dir0tan, dis3ksa dan diberikan layanan yang tidak sepatutnya bukanlah satu pendekatan yang digunakan oleh agensi itu dalam memulihkan pelatih.

Sebaliknya, perkhidmatan yang disediakan oleh agensi ber­kenaan adalah jauh lebih mesra, prihatin dan disesuaikan dengan keperluan seseorang penagih. Program rawat pulih yang dilaksanakan di bawah AADK adalah secara profesional.

Madrasah Berkenaan Tidak Berdaftar

“Mana-mana pihak atau pertubuhan yang ingin menjalankan perkhidmatan rawat dan pulih penagih d4dah perlu berdaftar di bawah AADK sebagai Pusat Pemulihan D4dah Persendirian (PPDP), pusat yang tak daftar dikateg0ri pusat haram.

“Bagi madrasah berkenaan, premis itu adalah tidak berdaftar di bawah AADK bagi menjalankan operasi sebagai PPDP.

“Sekiranya premis tersebut menjalankan perkhidmatan tanpa kemukakan sebarang permohonan dan menerima kelulusan daripada AADK, ia dikategorikan sebagai beroperasi secara haram,” kata AADK dalam temubual semalam.

JKM Jalankan Sia,satan

Dalam pada itu, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan menjalankan sia.satan menyeluruh terhadap madrasah ber­kenaan.

Ketua Pengarah JKM, Datuk Shaharuddin Abu Sohot berkata, pihaknya akan mengarahkan JKM negeri untuk melakukan sias.atan tersebut.

Jika dakwaan itu benar, pihaknya tidak teragak-agak untuk menutup operasi pusat itu serta mengambil tindakan tegas terhadap pengusahanya.

“Setakat ini saya tiada maklumat lanjut tentang dakwaan itu, bagaimanapun saya akan mengarahkan pihak negeri (JKM Selangor) jalankan siasatan terperinci.

“Jika dakwaan itu benar, kita akan buat tindakan pemutihan, sekiranya mereka ingkar, tindakan tegas termasuk menutup pusat itu akan dilakukan,” katanya lagi.

Nafi De.ra Pelatih

Bagaimanapun, pihak madrasah tampil menafikan dakwaan pende.raan berlaku di dalam pusat itu.

Diharapkan mang,sa mendapat pembelaan sewajarnya, dan pihak yang mende.ra harus dibalas dengan setimpal dengan perbuatan mereka jika benar mereka bersalah.

Sumber : Kosmo1, 2, 3 / Mediavariasi/ Twitter Hafiz Ayub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *