“Tak Kelakar!”-Tular Video Kepala Budak Hampir ‘Dikokak’ Monyet Liar, Pakar Veterinar Pesan Ibu Ayah Jaga Anak Elok-elok

*Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Menerusi satu video Tiktok yang dimuat naik Dr.ima_vet, beliau meluahkan rasa kesaI atas situasi kanak-kanak yang hampir jadi m4ngsa ser4ngan m0nyet sebelum disel4matkan ayahnya.

Tak kelakar, kawal dan jaga anak-anak anda, demikian merupakan kata-kata pakar veterinar mengenai satu video tular kepala kanak-kanak hampir ‘dikokak’ monyet.

Dalam video itu, turut terdengar suara gelak ketawa daripada individu lain yang dipercayai seakan berasa terhibur dengan adegan cem4s tersebut.

“This is not funny guys! Not Funny at all!. Bila tengok video macam ini, perasaan bercampur baur, mar4h, kes4l, s3dih, ger4m semualah…

“So benda ni tak kelakar, jangan buat as benda yang boleh dimain-mainkan,” katanya.

Tambah Dr.ima_vet, tiada unsur yang kelakar di video tersebut malah hanya perkara b4haya saja yang terlintas di fikirannya apabila melihat keadaan itu.

“Kawal pergerakan anak-anak bila dikelilingi haiwan Iiar…”

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan agar para ibu bapa sentiasa mengawal setiap pergerakan kanak-kanak apabila mereka dikelilingi haiwan Iiar.

Tangkap layar daripada video yang dimuatnaik

Ujar Dr.ima_vet, kanak-kanak yang dignggu oleh haiwan Iiar bukan satu perkara keIakar yang boleh digelakkan, sebaliknya perlu diberi perhatian agar perkara buruk tidak berlaku.

“Kepada para penjaga, mak bapak sekalian tolonglah jaga anak, benda ni tak keIakar.

“Kalau dah jadi cerita monyet gi git kepala adik yang tak bersalah itu dah jadi satu hal,” ujarnya dalam video Tiktok miliknya.

‘Nanti monyet tu juga yang ditngkap, dibu nuh’

Dr.ima_vet berkata walaupun manusia yang menganggu habitat haiwan Iiar tetapi mereka yang ter4ncam di mana akan ditngkap dan dibunuh kerana dikatakan menyer4ng manusia.

“Nanti monyet tu juga yang akan dit4ngkap dan dibu nuh disebabkan menyer4ng kanak-kanak.

“So basically you have to really understand, dekat situ (di video) pun dah ada tulis kawasan monyet Iiar jadi jangan kacau dan ganggu dia,” pesan Dr.ima_vet kepada orang ramai.

Menurut pakar veterinar itu lagi, perkara melibatkan kanak-kanak dengan haiwan liar itu merupakan satu hal yang perlu diambil serius.

“Kami sebagai doktor veterinar pun sangat berhati-hati kalau berhadapan dengan haiwan Iiar seperti ini,” katanya lagi.

Risiko penyakit berjangkit

Sementara itu, pakar itu juga memaklumkan bahawa monyet juga mempunyai peny4kit berj4ngkit kepada manusia yang boleh membawa kepada kemud4ratan.

“Lagi satu bah4yanya monyet juga boleh bawa penyakit Zoon0tik peny4kit yang boleh berjngkit kepada manusia.

“So benda ini tidak keIakar, jadi buat benda ni seperti dimain-mainkan and please be very carefuI especially the moms and dads,” tambahnya lagi.

Video yang berdurasi 58 saat itu mengingatkan para ibu bapa untuk sentiasa meletakan anak-anak di bawah pengawasan mereka agar perkara tidak diingini berlaku.

Sumber: Dr.ima_vet via SiakapkeIi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *