Merayau Di H0spital, Menangis Minta Duit Bayar Bil Isteri Bersalin

Memerangkap mang.sa dengan air mata palsu. Itu taktik yang dijalankan demi mendapatkan wang mudah.

M0dus 0perandi yang digunakan adalah ingin membayar bil isteri bersalin dengan mensasarkan h0spital dan kli.nik di bandar Kota Bharu, Kelantan untuk mendapatkan wang.

Helah itu didakwa digunakan seorang lelaki berusia sekitar 30-an yang menghampiri mang.sa berbekal wajah se.dih dan menangis sambil memberitahu tiada wang atau kewangan tidak mencukupi untuk membayar k0s rawatan isteri yang bersalin.

Difahamkan taktik itu dilakukan sejak beberapa bulan lalu dan sudah ramai yang menjadi mangsa termasuk seorang pengusaha butik pengantin, Siti Nurul Salsabila Mohd Zaki, 27.

Siti Nurul Salsabila mendakwa, kejadian itu menimpa adik lelakinya di H0spital Universiti Sains Malaysia (Hospital USM), Kubang Kerian, 2 minggu lalu.

“Ketika itu kami sedang menunggu adik ipar bersalin dan didatangi lelaki terbabit yang ingin bercakap secara bersendirian dengan adik lelaki di satu penjuru.

“Berasa tidak sedap hati, saya menghampiri mereka beberapa minit kemudian dan saya melihat adik sedang memegang telefon bimbit dan baru selesai memindahkan wang sebanyak RM190.

“Sambil menangis, lelaki itu memberitahu dia tidak cukup wang untuk membayar bil isterinya bersalin dan berjanji akan membayar semula petang keesokan harinya,” katanya.

Siti Nurul Salsabila berkata, mereka cuba menghubungi lelaki itu keesokan hari, namun gagal.

Sudah Ramai Terkena – Polis

Menyedari diti.pu mereka membuat laporan di balai polis sebelum pihak polis memaklumkan sudah ramai yang terkena dengan lelaki berkenaan.

Dia bertindak memuat naik hantaran bersama salinan laporan polis serta gambar lelaki itu di Facebook miliknya dengan tujuan mendapat makluman daripada sesiapa yang mengenali namun tidak menyangka menerima banyak komen termasuk daripada beberapa mang.sa.

“Sekurang-kurangnya hantaran saya itu dapat membantu orang lain berhati-hati agar tidak diti.pu dan mengelakkan daripada membantu orang yang salah,” katanya.

Komen turut diterima seorang suri rumah yang enggan dikenali memberitahu suaminya dihampiri lelaki yang sama ketika baru selesai mengambil wang dari mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di perkarangan H0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) 2 bulan lalu.

“Lelaki itu merayu agar dibantu kerana ingin menjelaskan bil bersalin isterinya berjumlah RM140 tapi suami tidak memberi kerana wang yang dikeluarkan cukup-cukup untuk perbelanjaan sendiri.

“Tidak lama selepas itu saya mendapat tahu lelaki itu sudah lama menjalankan kerja mencari wang dengan cara mudah di h0spital dan ramai yang sudah menjadi mangsa,” katanya.

Reaksi Warganet

Ramai yang mengecam tindakan lelaki tersebut mendapatkan wang dengan mudah dengan taktik kotor. Ada juga yang berkongsi pengalaman diti.pu lelaki sama.

Ramai turut mempersoal, sudah banyak aduan kepada polis namun tiada khabar tang.kapan dilakukan.

Carilah rezeki yang halal. Harta yang diperoleh dengan cara haram pasti beri impak buruk pada diri dan keluarga.

Sumber : Hmetro / Media Sosial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *