28,000 Ais Krim Bernilai RM1.4Juta Dimusn4hkan, Khuatir Tercemar R4cun Per0sak

Gara-gara ri.saukan ais krim mengandungi bahan kimia pemicu k4nser, sejumlah besar ais krim kayangan dimus,nahkan.

Lebih 28,000 bekas ais krim Haagen-Dazs bernilai 12 juta baht (RM1.4 juta) telah dimusn4hkan di Samut Prakan, Thailand pada Isnin lepas.

Tindakan berkenaan tetap dilakukan walaupun sampel itu didapati tidak mengandungi bahan kimia ethylene oksida (ETO) yang dikaitkan dengan k4nser.

Timbalan Setiausaha Agung Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) negara itu, Weerachai Nolwachai, berkata, pihaknya mengambil keputusan itu selepas beberapa negara Eropah telah menarik balik ais krim berkenaan dengan tarikh luput antara 16 Mac dan 23 April 2023 yang dikhuatiri terce,mar dengan r4cun per0sak.

Dunia dikejutkan dengan penarikan balik antarabangsa ais krim Häagen-Dazs yang telah diedarkan kepada kira-kira 80 negara baru-baru ini.

Ketika  itu, FDA Thailand mengesahkan bahawa tiada satu pun kumpulan pr0duk yang mengandungi bahan terce,mar itu diimp0rt ke Thailand.

“Pemeriksaan FDA mendapati bahawa produk yang dinamakan dalam amaran itu tidak diimp0rt ke Thailand.

“Walau bagaimanapun, Jagota Brothers Trading Co., pengimp0rt tempatan Haagen-Dazs yang dimiliki oleh pengeluar Amerika Syarikat (AS) General Mills, telah menarik balik pr0duk itu dan memus,nahkannya.

Pengambilan ais krim yang terje,jas tidak menimbulkan risik0 kesihatan serta-merta tetapi terdapat peningkatan risik0 jika dimakan berterusan dalam kuantiti yang banyak.

Sejak 2020, terdapat kira-kira 3,000 arahan penarikan balik disebabkan ETO di Er0pah.

ETO Melebihi Tahap Dibenarkan

Pada Ogos lepas, jenama ais krim tersebut turut menarik semula semua produk jenama tersebut dari pasaran termasuk Malaysia kerana kehadiran bahan karsin0genik tersebut yang melebihi tahap dibenarkan.

Arahan ini hadir selepas KKM menerima lap0ran n0tifikasi Sistem Amaran Pantas untuk Makanan Suruhanjaya Amaran Makanan Eropah (EURASAFF).

“N0tifikasi itu menyatakan berlaku penarikan balik produk aiskrim dari Perancis yang mengandungi ekstrak vanila dari Madagascar dikesan mengandungi ETO melebihi tahap dibenarkan. Produk aiskrim terbabit diedar ke beberapa negara termasuk Malaysia,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Noor Hisham Abdullah.

“ETO adalah sebatian gas kimia bersifat karsin0genik dan sering digunakan bagi menjalankan fumigasi atau pewasapan untuk membnuh makhluk per0sak seperti serangga.

“Ia juga digunakan sebagai bahan aktif dalam bahan pencuci tetapi tidak dibenarkan penggunaannya pada permukaan yang bersentuhan makanan,” katanya.

Menurut KKM lagi, tindakan sewajarnya telah diambil untuk memastikan produk aiskrim terbabit tidak dijual di luar.

Sumber : Thevocket/ Utusan / Bangkokpost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *