“Dulu Saya Ke Gereja, Baca BibIe…”- Ramai Keliru Kevin Zahri Beragama Apa. Ini Penjelasannya…

PETALING JAYA – Pakar kecergasan terkenal, Kevin Zahri yang sering disoal isu agama yang dianutinya akhirnya menjelaskan perkara sebenar melalui akaun TikTok peribadinya semalam.

Berdasarkan perkongsian video beliau, Kevin mendedahkan dirinya dahulu membesar sebagai seorang Kristi4n dan kini merupakan saudara baru dalam Islam atau dengan erti kata lain beliau adalah seorang mualaf.

“Nama saya bukan Kevin Zahri Bin Abdul Ghaffar (sekarang) tetapi Kevin Nicholai Christopher Zahri (ketika itu) dan bapa saya Muslim berbangsa Melayu manakala ibu saya beragama Kristi4n berasal dari Jerman,” kata Kevin.

Kevin yang juga dikenali sebagai Cikgu Fitness Malaysia ini juga mengakui beliau mula mendalami agama Islam selepas beliau dan bapanya kembali ke Malaysia.

“Beliau (bapa) mendapat hid4yah tentang keagamaan beliau sendiri serta mulai sedar tentang tanggungjawab untuk memimpin anak-anak dan ketika itulah bapa saya mula mendedahkan kami kepada agama Islam dengan bimbingan Ustaz,” ujar Kevin.

Jurulatih tampan itu mengakui bahawa agak sukar untuk beliau menerima dan menghadam perihal dan perubahan berkaitan agama.

“Saya tidak terus menerimanya pada hari pertama, saya mengambil masa yang lama untuk mempersoalkan agama A dan agama B.

“Begitulah serba sedikit berkaitan latar belakang saya dari segi keagamaan, bermula dengan menganuti agama Kristi4n dan kini saya adalah seorang Muslim,” ujar Kevin.

Tangkap layar video Kevin Zahrin menerangkan latar belakangnya berkaitan keagamaan dan gambar beliau sedang menunaikan solat bersama puteri kesayangannya.

Pendedahan dan penerangan bapa kepada dua orang anak ini menerima pelbagai komen positif daripada netizen yang sudah lama menantikan jawapan beliau, rata-rata netizen menzahirkan rasa syukur serta meninggalkan kata-kata sokongan di ruangan komen beliau.

“Alhamdulillah. Moga terus berjuang sampai syurga tuan Kevin!,” komen seorang netizen.

“Alhamdulillah, saya suka sikap coach (jurulatih) yang sangat berterus terang dan sentiasa menjawab apa jua soalan, semoga sentiasa berjaya di dunia dan akhirat,” tulis seorang netizen lagi.

“Suka sangat cara dan penerangan jurulatih, sangat terperinci dalam menerangkan sesuatu walaupun soalan yang agak s3nsitif,” komen netizen yang lainnya.

Untuk rekod, Kevin Zahrin mempunyai beberapa laman sesawang sendiri yang memuatkan kandungan berkaitan penjagaan kesihatan dan sukan seperti kevinzahri.com, cekodok.com dan embun web. – KOSMO! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *