Tak Mandi Selama 67 Tahun, Lelaki ‘Terk0tor’ Meningg4l Dunia Setelah Mandi Pertama Kali

Kebersihan merupakan antara aspek utama dalam kehidupan manusia. Bagi individu normal, kalau tak mandi pagi sudah rasa tak selesa. Berbeza dengan lelaki ini, sanggup tak mandi kerana bimbang s4kit! Pelik tapi benar. Tapi inilah yang berlaku pada seorang lelaki yang digelar lelaki terkotor, Amou Haji.

Lelaki dari di Iran ini tidak pernah mandi selama 67 tahun kerana bim.bang dij4ngkiti peny4kit. Namun, meningg4l dunia pada usia 94 tahun, beberapa bulan selepas pertama kali membersihkan badannya.

Amou Haji digelar ‘lelaki paling kotor di dunia’ kerana mengelak daripada mandi. Dia bagaimanapun kekal sihat walaupun bertahan hidup dengan hanya memakan b4ngkai landak mentah yang m4ti dil4nggar serta meminum air l0pak jalan yang diisi di dalam tin minyak berkarat.

Pada awal tahun ini, jiran-jiran berjaya memujuknya untuk mandi selepas memberitahu bahawa dia sukar mencari kawan dan teman wanita jika tidak membersihkan badan.

Agensi berita Iran, IRNA memetik sumber sebagai berkata, penduduk kampung buat kali pertama membawa lelaki yang tidak pernah berkahwin itu ke bilik air untuk mandi beberapa bulan lalu.

Dia bagaimanapun j4tuh s4kit tidak lama selepas itu dan meningg4l dunia Ahad lalu.

Disebabkan enggan mandi, Haji dilaporkan pernah mel0mpat dari kereta yang sedang bergerak sebelum diikat oleh penduduk kampung untuk membawanya ke sungai.

Walaupun jiran-jiran mengh0rmatinya, ada dalam kalangan penduduk kampung yang datang untuk menge.jek dan membaling batu ke arah Haji yang tinggal di dalam sebuah p0ndok batu.

Saintis Terkejut Mendapati..

Kisah mengenai lelaki itu menarik minat para saintis yang berminat untuk mengkaji jenis hidupan yang mungkin berada pada tubuhnya.

Mereka bagaimanapun terkejut apabila mendapati Haji tidak dij4ngkiti sebarang bakteria atau parasit lain selain daripada Trichin0sis, sejenis bakteria yang menj4ngkiti individu yang memakan d4ging mentah dan menyebabkan j4ngkitan biasa.

Menurut Tehran Times, dia hidup mengasingkan diri setelah mengalami kejadian yang membuatnya tr4uma terhadap air pada zaman mudanya.

Sebuah filem dokumentari pendek bertajuk ‘The Strange Life of Amou Haji’ juga telah diterbitkan pada 2013 bagi menceritakan mengenai kehidupannya.

Sumber : Youtube /Indiatimes/ Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *