“Hanya Mahu Berseronok”- HaIIoween Disambut Dengan Meriah Di Arab Saudi

HaIIoween Disambut Dengan Meriah Di Arab Saudi

HaIIoween disambut di negara bukan Islam pada 30 Oktober pada setiap tahun. Perayaan ini selalunya disambut pada waktu malam dan dilakukan dengan berpakaian 4neh dan berjalan dari pintu ke pintu rumah dan meminta gula-gula atau coklat dengan berkata “Trick or treat!”.

Perayaan ini yang satu ketika dahulu dih4ramkan kini sudah dirayakan di Arab Saudi. Boulevard Riyadh City bertukar arena pesta kostum dan berlangsung pada Khamis dan Jumaat lalu. Pelawat dibenarkan masuk ke Boulevard secara percuma dengan syarat mereka memakai pakaian yang men4kutkan.

Tujuannya adalah untuk menciptakan suasana yang penuh dengan kegembiraan serta melihat kreativiti warga Saudi dalam menyambut perayaan itu.

Salah satu peserta, Abdulrahman, menyarung kostum makhIuk mitologi Amerika Utara, Wendig0. Ini adalah kali pertama Abdulrahman merayakan HaIIoween di sana.

“Ini perayaan besar, jujur, dan ada menyeronokkan. Soal h4ram atau haIal, saya tidak tahu tentang itu. Kami merayakannya hanya untuk suka-suka dan tidak lebih daripada itu. Kami tidak percaya pada apa pun,” katanya kepada Arab News.

Sementara HaIIoween telah lama dih4ramkan di negara itu, para hadirin di acara tersebut menggambarkan acara itu sebagai satu hiburan yang tidak berb4haya.

Salah satu pengunjung acara, Khaled Alharbi, berkata “Tindakan didasarkan pada niat. Saya hadir di sini untuk berseronok sahaja.” Alharbi datang bersama keluarganya dan mereka berpakaian seperti d0ktor, pes4kit dan jurur4wat berlumuran d4rah. Ini juga pertama kalinya keluarga Alharbi merayakan HaIIoween.

Antara gambar ketika sambutan HaIIoween di Arab Saudi :

Menerusi IRSYAD AL-FATWA KE-91, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menyatakan bahawa menyambut perayaan HaIIoween adalah ha=4ram di sisi Islam. Ini kerana berdasarkan kajian sejarah, didapati bahawa perayaan ini merupakan syi4r bagi sebahagian penganut agama Kristi4n dan mereka menyambutnya demi memperingati r0h-r0h yang telah meninggaI dunia.

Rasulullah SAW telah meIarang kita dari menyerupai orang k4fir. Sabda Baginda SAW dari hadis Ibn Umar R.Anhuma: Telah berkata Rasulullah SAW: Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka mereka tergolong dalam golongan itu,” Riwayat Abu Daud (4031).

Berdasarkan hadis di atas maka seorang Muslim itu dilarang untuk meniru gaya atau kelakuan atau pakaian yang khusus dikenali dengan unsur j4hat atau adat perayaan yang boleh menimbulkan salah sangka orang ramai terhadap orang yang menyerupai perkara-perkara tersebut.

Sumber : Rizal Hakim, V0cket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *