Rezeki Musim Tengkujuh, Tanaman Ubi Laris Terjual

Bagi sesetengah orang, musim tengkujuh mungkin merupakan musim yang kurang digemari kerana cuaca yang tidak sesuai untuk melakukan aktiviti-aktiviti kegemaran mereka. Namun, bagi sebahagian orang, musim ini seolah menjadi lubuk rezeki.

Apabila tiba musim tengkujuh, Siti Mariam Samad, 55, dari Kampung Padang Siam, Tanah Merah, boleh tersenyum lebar kerana pelbagai tanaman ubi yang diusahakan bersama suami begitu laris dan mendapat permintaan tinggi.

Wanita itu dan suaminya Muhammad Noor, 57, mengusahakan pelbagai tanaman ubi di atas sebidang tanah di belakang rumah mereka di Kampung Padang Siam sejak 7 tahun lepas.

Antara ubi yang diusahakan pasangan penoreh getah itu ialah ubi kayu, badak, keledek dan kembili yang hanya memerlukan 7 bulan untuk dituai dan mengeluarkan hasil.

“Walaupun tiba musim tengkujuh, ramai petani akan berasa risau, namun rezeki saya berlimpah ruah pada waktu hujan.

“Kebiasaanya jika musim hujan, makin ramai orang membeli ubi, kalau tidak hujan permintaannya kurang,” katanya.

Jual Ubi 30-50 Kg Sehari

Menurut Siti Mariam ketika musim hujan, mereka mampu menjual pelbagai jenis ubi seperti ubi kayu, badak, keledek dan kembili sebanyak 30 hingga 50 kilogram (kg) sehari.

Katanya lagi harga jualan bergantung kepada jenis ubi, bermula serendah RM2 hingga RM5 sekilogram.

Bercerita lanjut, Siti Mariam berkata, disebabkan pendapatan sebagai penoreh ketika musim tengkujuh sering tidak menentu, maka mereka memilih untuk mengusahakan tanaman ubi sebagai sumber pendapatan sampingan.

“Bekerja sebagai penoreh getah, pendapatan pasti tidak menentu apabila tiba musim tengkujuh disebabkan itu kami mengambil inisiatif untuk menanam ubi bagi menjana pendapatan.

Ubi begitu sinonim di Kelantan ketika musim hujan dan biasa dimakan dengan cara direbus dan dihidang bersama kelapa parut, sambal tumis ikan bilis, atau dibuat ubi ‘getuk’, tapai ubi dan ubi goreng.

Kuih putu halba antara kuih tradisional diperbuat daripada ubi kayu juga mendapat permintaan tinggi semasa musim tengkujuh.

Memang sedap makan ubi rebus musim-musim hujan, walau hanya dicicah dengan sedikit gula, garam atau kelapa parut, minum pula dengan kopi panas. Terangkat!

Setiap musim punya kelebihan tersendiri. Bersyukurlah dengan rezeki yang dikurniakan.

Sumber : Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *