Aj4l Langg4r Lembu, Ramai Desak Akta Baru Dibuat

Lagi kes orang meningg4l dunia kerana terlangg4r haiwan ternakan sedang tidur di atas jalan raya.  Seorang lelaki m4ut selepas merem.puh lembu di Jalan Felda Aring 6, Gua Musang, pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira 5 pagi itu, Mohammad Shahrul Hakimi Haslimi, 22, yang menunggang motosikal Yamaha Y15, m4ut di tempat kejadian kerana ced3ra p4rah di kepala.

Ketua P0lis Daerah Gua Musang, Superin.tendan Sik Choon Foo berkata, mngsa dalam perjalanan dari Felda Aring 6 dipercayai untuk ke tempat kerja di Felda Aring 4.

“Ketika tiba di l0kasi kejadian, ada seekor lembu di tengah jalan menyebabkan mngsa tidak sempat mengelak dan terl4nggar haiwan berkenaan.

“Akibat perl4nggaran, mngsa terj4tuh di atas jalan dan dibawa ke Kl1nik Kesihatan Felda Aring 1, namun mngsa meningg4l dunia dalam perjalanan ke klinik,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata, m4yat mngsa dibawa ke H0spital Gua Musang untuk bed4h si4sat dan kes disi4sat mengikut S3ksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Menurut laman Facebook Matjena.zah Vjgm yang mengurusakn perkhidmatan van jen4zah percuma Gua Musang, jen4zah mngsa dikebu.mikan di tanah perku.buran Islam Felda Aring 1 Gua Musang Kelantan pada jam 5.30 petang semalam.

Meninjau reaksi warganet, ramai yang mendesak agar pihak berkuasa membuat akta baru berkaitan dengan haiwan ternakan yang berkeliaran ataupun mewartakan sahaja haiwan ternakan yang berada di jalanraya sebagai harta wakaf umum.

Ramai juga yang menuntut agar pemilik lembu tersebut disaman atau diambil tindakan.

Sumber : Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *