Kereta Tak Pernah Hantar Servis Semenjak 2019, Mekanik Terkejut Lihat Keadaan ‘GeIap’ Dalam Enjin

Perodua Axia Tak Pernah Di Service Semenjak 2019

Seperti yang kita sedia maklum, setiap kenderaan perlu menjalankan pemeriksaan dan servis secara berkala bagi memastikan kenderaan tersebut dapat bergerak dengan baik dan tidak memb4hayakan keseIamatan pengguna.

Bagaimanapun ada segelintir pemilik kenderaan tidak mengendahkan keperluan untuk servis kenderaan dan hanya memakainya hampir setiap hari.

Alasan yang sering diberikan ialah, kereta tidak ada masaIah, tidak ada masa terluang, malas dan ada juga yang masih tidak mengetahui keperluan untuk servis kereta secara berkala.

Baru-baru ini beberapa tangkap layar video TikTok yang dikongsikan melalui Facebook Zaki Salimi telah mendapat perhatian netizen apabila seorang mekanik terk3jut setelah mendapati ada pemilik Perodua Axia tidak pernah servis kereta yang dibelinya sejak tiga tahun lalu.

Berdasarkan tangkap layar yang dikongsikan, ada bengkel menerima sebuah Perodua Axia yang tiba-tiba bre4kd0wn semasa pemiliknya memandu kereta tersebut.

Apabila bengkel tersebut membuat pemeriksaan dengan bantuan teknikal dari HQ, alangkah terk3jutnya mereka semua apabila melihat keadaan dalam enjin kereta bertukar menjadi gelap seperti r3ntung terb4kar gara-gara pemiliknya tidak pernah menghantar Axia tersebut untuk servis.

Perkongsian Facebook itu telah mendapat pelbagai reaksi netizen yang terk3jut bagaimana pemilik kereta itu langsung tidak pernah menghantar keretanya untuk di servis sejak dibelinya pada tahun 2019 lagi.

Sumber Gambar: Facebook Zaki Salimi
Sumber Gambar: Facebook Zaki Salimi
Sumber Gambar: Facebook Zaki Salimi
Sumber Gambar: Facebook Zaki Salimi
Sumber Gambar: Facebook Zaki Salimi

Setakat artikel ini ditulis, hantaran Facebook itu telah mendapat lebih 1,500 kali perkongsian dan ratusan komen daripada warganet.

Terdahulu, ada seorang pemilik Citroen yang baru memandu kurang sebulan terp4ksa membayar RM33,000 untuk membaiki semula ker0sakan kereta terpakai yang dibelinya.

Dapat sesuatu? Jadilah pengguna yang bijak!

SUMBER : Facebook Zaki Salimi via Vocket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *