Warga Emas Hampir Putus Asa Dapat RM3 Sahaja, Kuasa Viral Menjadikan Jualan Cendolnya Sekelip Mata Laris

Jualan Cendol Merundum, Kuasa Viral Menjadikan Jualannya Laris

Setiap orang pastinya tidak akan lari daripada pengalaman pahit dalam hidup, yang membezakan hanya jalannya sahaja. Kuat atau tidak kita jalaninya bergantung pada kita sendiri.

Seperti yang dihadapi oleh seorang warga emas berusia 67 tahun ini, dia juga tidak terlepas daripada ujian di mana dia alami kesukar4n dalam usahanya mencari rezeki.

Kisah warga emas ini dik0ngsikan oleh seorang penggṳna Twitter, Fatin Shabirah yang sudah pun mendapat lebih 12,000 ulang ciap dan 6,800 tanda suka.

Kisah kesus4han yang dialami beliau meruntun hati netizen yang rata-ratanya bersimpati dengan nasib beliau. Umur emas yang sepatutnya diisi dengan ilmu keagamaan dan istirehat terpaksa dik0rbankan demi mencari rezeki.

Lebih maIang, dia yang sebelum ini berniaga menggunakan lori terp4ksa bertapak di sebuah gerai selepas ditimpa malẫng hingga p4tah kaki.

Simpati dengan nasib yang melanda warga emas dikenali sebagai Pakcik Ghani itu, Fatin Shabirah yang juga seorang pramugari membuat keputusan untuk menghebahkannya di Twitter sehingga perkongsiannya akhirnya tular.

Fatin mendedahkan Pakcik Ghani menyewa tapak gerai yang terletak di hadapan gerai ibunya di Lembah Maju, Ampang, Selangor.

“Mak saya dah berniaga makanan sekitar 20 tahun di situ. Jadi dia sewakan gerai di hadapan kedai kepada Pakcik Ghani. “Baru je dalam sebulan dia menyewa. Katanya dia dah tak larat nak tekan pedal lori sebab kaki p4tah.

“Masa dia mula-mula menyewa, ada satu hari tu dia dapat RM3 je. Mungkin pelanggan-pelanggan dia sebelum ni tak tahu. “Untuk bantu dan sokong pernḭagaan beliau bolehlah waze: Super Seven Lembah Maju,” katanya.

Mereka yang berada di kawasan berdekatan, bolehlah ajak rakan-rakan dan keluarga makan cendol di warung pakcik ini.

Difahamkan jualan cendol serta rojak Pakcik Ghani laris selepas viral di media sosial. Sebelumnya, pakcik Ghani pernah hampir pu’tus asa kerana perniagaan cendolnya semakin merṳdum. Namun, situasi itu mula berubah apabila perniagaan Pakcik Ghani mula dikenali selepas mendapat perhatian warganet.

Sementara itu, Fatin mengakui cukup terharu dengan sokongan warganet sehingga membawa punca rezeki buat warga emas berkenaan. Jelasnya, dia tidak begitu tahu mengenai latar belakang Pakcik Ghani namun berharap ia sedikit sebanyak mampu membantu kelangsungan hidupnya.

Dia kata “Alhamdulillah, rojak pun habis dua tiga hari ni.”

“Sebelum ni dia pernah cakap pada mak, kalau bisnes dia tak bagus, dia nak berhenti menyewa.

“Tapi saya bersyukur, ramai yang nak datang gerai dia lepas viral. Kami pun tak mengharapkan apa-apa balasan. Kita pun tak tahu apa dia lalui, tapi sekurang-kurangnya dapat bantu hidup dia,” ujar Fatin.

Tambahnya lagi, selain bersikap peramah, cendol dan rojak dihasilkan Pakcik Ghani juga cukup menyelerakan.

Alhamdulillah! Benda bagus kena kongsi dengan yang lain.

Moga perniagaan Pakcik Ghani semakin maju dan terkenal.

Sumber : SembangDunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *