B4haya! D0ktor Pesan Jangan Korek Hidung Selepas Mengundi. Nampak Kelakar Tapi…

Jangan Korek Hidung Selepas Mengundi

Dakwat kekal merupakan sejenis dakwat atau bahan pencelup yang digunakan pada jari pengundi sewaktu sesebuah pilihan raya dijalankan.

Ia bertujuan mengelakkan sebarang kejadian peni’puan dilakukan ketika proses undian dijalankan.

Antaranya ialah seperti pengundian lebih daripada satu kali atau pengundian oleh mereka yang bukan warganegara atau tidak s4h mengundi.

Mengapa D0ktor tidak benarkan main2 korek hidung atau sebagainya selepas jari anda dicelup dengan dakwat kekal pilihanraya?

Nampak kelakar tapi b4haya menunggu!

Dakwat kekal – mengandungi bahan kimia SiIver Nitr4te (AgN03). Apabila dakwat terkena kulit berlaku tindakbalas dan ia membentuk SiIver ChI0ride yang tidak larut dalam air dan kekal pada kulit sekurang-kurangnya selama 72 jam!

Ia tidak boleh dibasuh dengan sabun, air panas, alk0hoI atau pencuci lainnya. Ia akan hilang apabila kulit lama m4ti dan digantikan dengan kulit yang baru.

SiIver Nitr4te adalah satu bahan yang ber4cun dan jika digunakan dalam kuantiti yang banyak ia boleh menyebabkan h4kisan pada kulit, kesan ‘terb4kar’ kemerah-merahan pada kulit dan ia boleh mer0sakkan membran muk0sa dan mata sekiranya terkena dalam kuantiti yang banyak.

Di dalam lubang hidung dan saluran pernafasan kita ia dilapisi dengan membr4ne muk0sa.

SiIver Nitr4te akan memberi kesan yang sangat merb4haya kepada lapisan tersebut.  Ia boleh menyebabkan rasa p3dih terb3kar dan sekiranya terhidu ia akan menyebabkan b3tuk, ‘Wh3ezing’,

S4kit tekak, ses4k nafas, s4kit kepala, Ioya dan munt4h dan boleh menyebabkan ser4ngan 4sthma 4kut.

Cara elakkan bah4ya di atas:

  1. Minta pegawai bertugas calitkan sedikit sahaja di jari kita, elak dari mencelupkan jari ke dalam botol dakwat, tetapi sekiranya terp4ksa celupkan sedikit hujung jari sahaja.
  2. Guna jari tangan kiri yang tidak digunakan untuk makan.
  3. Ketika dakwat masih basah jangan sekali-kali dikenakan kepada membr4n muk0sa seperti diletak dalam hidung atau mulut.
  4. Jangan hidu bau dakwat ketika basah kerana boleh menyebabkan gngguan sistem pern4fasan.
  5. Kepada petugas pilihanraya, tutup dakwat yang tidak digunakan untuk elak terhidu dan tumpah dan anda dinasihatkan memakai sarung tangan dan t0peng muka sekiranya perlu.

Dr Rosli Abd Jalil

(Occupational HeaIth D0ctor)

Sumber : Facebook, Dr Rosli AJ

BACA JUGA :

Jangan Lupa Buat 2 Petua Ini Untuk Hilangkan Dakwat Kekal Pada Jari Selepas Mengundi!

Apabila telah selesai mengundi, jari yang dicelup dalam dakwat kekal ketika proses mengundi akan menjadi semakin gelap. Semakin lama dibiarkan, ia akan menjadi lebih gelap dan jari mula akan sedikit mengecut.

Anda tahu cara hilangkan dakwat mengundi di jari? Kami kongsikan dua tip yang boleh anda buat di rumah.

Cara hilangkan dakwat mengundi di jari anda

Ramai yang berkongsi cara dan kaedah untuk menanggalkan warna dakwat kekal daripada jari dengan cepat.

Kami kongsikan kepada anda dua cara hilangkan dakwat mengundi yang paling berkesan dan paling banyak dikongsikan di media sosial.

Ini caranya ( BACA SELANJUTNYA )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *