Mata Anak Dij4ngkiti V1rus, Sudah Kurang ‘Job’ Berlakon Kerana Mahu Jaga Batas

Pelak0n Aman Graseka, 54, terpaksa menangguhkan hasrat untuk melakukan acara ‘jejak tanah’ untuk anak lelakinya, Aishyraf Mikail Shah, kini berusia 1 tahun 2 bulan yang kurang sihat.

Ia berikutan keadaan kanak-kanak itu yang bukan saja tidak berapa sihat, tapi turut dimasukkan ke h0spital swasta untuk rawa.tan lanjut akibat de.mam yang menyebabkan sa.wan.

“Sekarang matanya pula ada j4ngkitan vi.rus, baru jadi sejak 5 hari lepas. Kami terpaksa tangguhkan acara ‘jejak tanah’ ini dan mungkin dibuat pada awal Disember nanti.

“Anak saya perlu berpantang tidak boleh kena pasir selagi majlis ini tidak diadakan. Dalam acara itu, dia akan diletakkan di atas pasir dan berjalan atas bunga.

Keadaan matanya sekarang masuk hari ke-6, air pe.cah dan nampak d4rah,” katanya lagi.

Berat Hati Dedahkan Keadaan Anak, Namun Sudah Kurang J0b Berlakon

Aman yang kini menetap di kampung Padang Geh, Kuala Ketil, Kedah berkata, Aishyraf Mikail perlu dibawa berjumpa pakar kanak-kanak untuk dikenal pasti keadaan sebenar v1rus di matanya.

Saya sebenarnya berat hati nak dedahkan perkara ini kerana nanti dikata meminta bantuan. Namun kenyataannya, saya sekarang dah beberapa bulan tiada kerja.

“Sebabnya saya sekarang berlakon dah tak sentuh bukan muhrim. Begitu juga dalam bab bekerja dengan jurus0lek artis perempuan dan kru perempuan. Itu yang agak susah orang nak panggil berlak0n.

“Saya harap ada bantuan dari mana-mana pihak untuk bantu kerana faham-fahamlah kos rawa.tan jumpa d0ktor pakar mahal sekarang,” katanya.

Terdahulu,  Aishyraf Mikail yang dem.am dimasukkan ke sebuah h0spital swasta dan menerima rawatan selama 7 hari sebelum dibenarkan keluar. 

Saya cuma tak bawa anak  jumpa pakar mata lagi. Lepas kami sambut ulang tahun kelahirannya, dia terus masuk h0spital sebab de.mam. Selepas itu kena s4kit mata pula dan kerap g0sok mata.

Baru Mula Bekerja Hantar Parcel

“Saya sekarang baru lagi bekerja hantar parcel. Mana tahu kalau-kalau j4ngkitan ku.man bermula dari situ pun boleh jadi juga.

“Kali terakhir saya berlakon pula pada Julai lalu dalam filem Hantu Kum Kum untuk Astro First dan penggambarannya di Perlis,” katanya.

Aman mengakui menetapkan syarat untuk tidak bersentuhan bukan muhrim membawa kesan terhadap karier lakonannya.

“Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lagi, saya dah tetapkan syarat ini. Saya tahu kesannya, tapi saya percaya rezeki datang daripada Allah.

“Tawaran itu ada, tapi syarat saya buat produksi berat nak terima walaupun untuk beri watak bapa. Apapun, jangan kita mengeluh dan salahkan sesiapa. Rezeki Tuhan dah tetapkan. Kita usaha saja,” katanya.

Menerusi perkahwinan ke-2 dengan Nurul Amrina Zamri, 33, dia turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, Aishymir Mateen, kini berusia 3 tahun.

Meninjau reaksi ramai, rata-ratanya mendoakan kesihatan anaknya. Namun ada juga yang mencadangkan beliau ke h0spital kerajaan kerana di situ juga ada pakar mata serta lebih murah.

Ada juga berkongsi pengalaman sama, dan mencadangkan jenis ubat yang dibeli daripada kedai herba dan farmasi.

Sumber : Hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *