“Kalau Aku M4ti Di Australia, Kebumikan Sebagai…” – Sajat

Kenyataan S4jat Di Tiktok Undang Kr1tikan Netizen

Siapa yang todak kenal dengan Nur Sajat kan? Sebut sahaja nama Sajat pasti orang awam mengenalinya sebagai usahawan kosmetik atau tr4nsgender terkenal yang penuh dengan kontr0versi yang telah berhijrah ke Australia kerana menukar j4ntinanya.

Baru-baru ini Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman menarik perhatian netizen apabila menjawab persoalan di TikTok tentang kem4tiannya sama ada dikebumikan sebagai wanita atau lelaki nanti.

Dengan penuh yakin, tanpa rasa bersaIah, dia berkata, dia tidak akan balik ke Malaysia dan akan dikebumikan di Australia, malah sebagai seorang wanita.

Menerusi video tular di akaun TikTok itu mendapat pelbagai reaksi dari netizen kerana terkejut dan sedih dengan jawapan diberinya itu.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen cuba untuk memberi nasihat kepadanya agar kembali ke jalan yang benar.

Bukan itu sahaja, netizen turut berharap Sajat menyedari perbuatannya dan mendapat hidayah dari Allah suatu hari kelak.

Terdahulu, Nur Sajat pernah mend4kwa dia merasa seolah digunakan untuk mengalih perhatian masyarakat terhadap isu lain di Malaysia.

Memetik lap0ran Free Malaysia Today, Sajat yang ditemuramah oleh Harith Iskandar dalam program bual bicara ‘What’s Going On Malaysia?’ berkata disebabkan itu dia merasa tertek4n, tidak sel4mat dan bahkan ada niat untuk membu nuh diri.

Perasaan itu semakin memuncak setelah dia memberitahu dilayan dengan tidak adil oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais). Dalam temu bual dengan New York Times, Sajat mend4kwa pegawai agama telah meraba-raba bahagian suIitnya ketika dia dipanggil untuk disoal si4sat. Dia kemudian membuat lap0ran p0lis berhubung isu itu. Tetapi p0lis mend4kwa tiada lap0ran ser4ngan s3ksual yang dibuat oleh Sajat.

Kejadian-kejadian inilah yang menyumbang kepada keputusan beliau untuk keluar dari Malaysia dan berlindung di tanah asing. Di Australia, dia berkata dilayan dengan baik dan lebih dihargai serta bebas untuk menjadi dirinya sendiri. Rakyat Australia juga telah banyak membantunya menyesuaikan diri di tempat tinggalnya dan kini sedang sibuk untuk menyambung semula perniagaannya.

Selain daripada isu jantina, Sajat juga mendapat perhatian semua pihak apabila dia dilap0rkan membuat ibadah umrah di Tanah Suci Mekah dengan berpakaian seorang wanita. Disebabkan itu, dia t3ruk dikr1tik oleh pelbagai pihak dan ada yang mend4kwa bahawa dia telah mer0sakkan tempat suci umat Islam.

Dia memberitahu Harith bahawa kerajaan Arab Saudi membenarkan dia mengerjakan umrah seperti seorang wanita setelah dia menunjukkan surat yang menyatakan bahawa dia telah menukar jantina. Semasa di sana, dia diminta untuk memakai hijab dan pergi ke bahagian wanita untuk menunaikan umrah, lap0r Sinar Harian.

Selama berada di Tanah Suci Mekah, tiada diskr1minasi atau layanan tidak adil yang berlaku terhadapnya. Proses ibadah umrah juga berjalan dengan lancar dan dipermudahkan tanpa sebarang masaIah yang timbul. Dia juga berkata bahawa dia berjaya melakukan dua kali ibadah umrah sepanjang berada di sana.

Sajat secara rasmi berjaya berhijrah ke Australia pada 18 Oktober lalu dengan bantuan kerajaan Australia.

Dia yang mengaku dirinya sebagai transg3nder dalam sesi temuramah dengan Harith mahu memulakan hidup baru di Australia. Memetik laporan Berita Harian, sebagai ‘orang baharu’, Sajat kini sedang giat menyesuaikan diri di negara orang. “Saya hendak ‘move on’ dan bina kehidupan baharu di sini sebagai ‘tr4nsw0man’. Saya hendak teroka dan buka perniagaan di sini. Apa yang berlaku biarlah berlalu, saya belajar daripada kesiIapan,” katanya.

Sumber : Vocket

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *